Unga

Vad har kulturen för betydelse för unga?

Greta Thunberg (c) Fridays for Future

Leon Björklund skildrar i sin text hur kultur påverkar ungas identitet, gemenskap och kreativitet. Genom några korta intervjuer får han syn på vilken viktig roll kultur kan ha – och hur världen skulle te sig utan den.

Kultur är ett av de främsta verktygen för unga att uttrycka sig i det moderna samhället. I en ålder där den egna identiteten formas hämtar unga ofta inspiration från kulturen när det gäller att skapa sin identitet – hur man klär sig, vad man lyssnar på och hur man agerar kan kopplas till kulturens påverkan. Om vi unga inte hade byggstenarna för att skapa vår egen identitet, hur skulle det då se ut? Tänk dig en ungdom utan inspiration från sångare som Patti Smith eller aktivister som Greta Thunberg.

Kultur är mer än modern konst bakom glas eller något kopplat till en nation. En stor del av kulturen består av tidigare rörelser som fortfarande är aktiva, såsom antikrigsrörelser eller feministiska vågor.

Kulturen spelar en stor roll för de flesta ungdomar – medvetet eller omedvetet. En individuell klädstil inspirerad av en annan tid, musik från ett annat land eller gamla filmer – allt detta är exempel på kulturens påverkan. Kulturen gör skillnad, även om vi inte alltid märker det. Och de som påverkas mest är kanske just de unga. Vi unga befinner oss i övergången mellan barndom och vuxenliv, och under denna tid ska vi hitta vår egen identitet. Kulturen är en av de viktigaste faktorerna i den processen.

För att bättre förstå relationen mellan kultur och unga intervjuade jag ett antal ungdomar. När jag läser igenom intervjuerna slås jag av hur många starka minnen och upplevelser som är kopplade till kultur. Det som slog mig mest när jag gjorde dessa intervjuer var hur tråkigt det skulle vara utan kultur. Föreställ dig en värld utan musik, konst eller någon form av kreativt uttryck. Är det en värld vi skulle vilja leva i?

Jag ställde fem frågor:

1. Något konsten fått dig att tänka, känna eller göra.

"Efter att jag besökte en fotoutställning där naturen stod i fokus blev jag så inspirerad att jag själv började fotografera, framför allt i skogen. Detta gav mig en ny uppskattning av naturen och hur den förändras genom de fyra årstiderna."

2. Därför är det viktigt med konstpedagogik.

"Konstpedagogik är viktigt för mig eftersom det hjälper mig att bättre förstå konstnären, motivet och den konstnärliga processen."

3. Ett minne kopplat till konst/kultur.

"När jag sommaren 2023 besökte Urkultfestivalen i Näsåker dansade jag polka med en främling som jag aldrig hade träffat förut. Vi dansade tills klockan fyra på morgonen under den allra sista festivaldagen och lärde känna varandra. Även om jag aldrig hade dansat polka innan och troligtvis aldrig kommer att träffa denna tjej igen, är det ett minne jag sent kommer att glömma."

"Jag gick på en konsert tidigare i år på Friends Arena. Upplevelsen var oförglömlig. Den tid artisten hade lagt ner på kostymer, koreografi och scenvisualisering var helt otrolig. Jag tycker att konserter är viktiga eftersom de skapar en möjlighet att träffa andra som delar samma musikintresse. Det som fastnade mest var hur allt såg precis lika imponerande ut i verkligheten som på bilder. Jag sjöng med hela kvällen tills min röst nästan var borta. "

4. En utställning som berörde mig eller fick mig att tänka.

"I slutet av 2022 besökte jag Gittan Jönssons utställning "We Are All Astronauts on a Spaceship Called Earth” på Eskilstuna konstmuseum. Gittans alter ego Dammsugerskan, som ofta återkommer i hennes konst, fick mig att reflektera över hur vi alla kan bidra till att 'städa upp' bland orättvisor och maktstrukturer. Alla har vi en dammsugare inom oss."

"Ett konstverk som berörde mig var Hegnhuset på Utøya. Vid terrorattacken på Utøya 2011 mördades 13 personer i denna byggnad. Efter attacken stod Hegnhuset tomt i flera år, men det har nu byggts om till en minnesplats för offren – en plats för lärande och solidaritet. En ny byggnad har rests över Hegnhuset, stödd av 69 pelare, där varje pelare representerar ett av de offer som miste livet. Runt byggnaden står även cirka 300 pelare som symboliserar alla dem som överlevde attacken. När jag klev in i Hegnhuset möttes jag av en vägg med en tidslinje över händelserna – från bombningen i Oslo till att Breivik steg i land på Utøya och vidare till räddningsinsatsen. På väggen fanns också meddelanden mellan ungdomarna och deras föräldrar. Själva Hegnhuset kändes som en tidskapsel. Kulhål syntes fortfarande i väggarna, alla fönster stod öppna och toalettdörrarna där ungdomar gömde sig var vidöppna – allt för att spegla de val som vissa gjorde för att överleva. Känslan jag fick var som att jag förflyttades tillbaka till den där dagen 2011, en dag av obeskrivligt lidande. Hegnhuset är kanske inte ett traditionellt konstverk, men det var en upplevelse som för alltid kommer att stanna kvar hos mig."

5. En konstpedagog jag träffat.

"I samband med mitt besök på Gittan Jönssons utställning var konstnären själv närvarande och berättade om sin konst för besökarna. Efteråt fick jag möjlighet att växla några ord med henne. Hon var oerhört trevlig och berättade om sina serieteckningar – en del av en brevväxling mellan henne och konstnärskollegan Kristina Abelli Elander, som började under pandemin 2020. Dessa serieteckningar blandade humor och allvar på ett fantastiskt sätt och fick mig att tänka på hur isolerade många, särskilt äldre, blev under pandemin."

OM UNGT CREW:
Under 2024 har sex ungdomar från Gävleborg, Västra Götaland och Sörmland fått i uppdrag av KAKA att skapa innehåll till plattformen. Utgångspunkten har varit deras tankar om konst och hur de kan förmedlas genom konstpedagogiska övningar. Leon Björklund är 17 år och kommer från Eskilstuna.