Recept

Historielabbet: Vad är grejen med konstpedagogik?

Hubert Robert, Design for the Grande Galerie in the Louvre, 1796

Under sin tid som gästredaktör för KAKA delar Historielabbet metoder och spaningar för att utmana normer och inspirera till förändring.

Konstpedagogik – konsten att undervisa om konst – har genom århundradena utvecklats från en exklusiv aktivitet för eliten till en central del av skola, museum och utbildning. Visste ni att Louvren i Paris och British Museum i London var bland de första institutionerna att hålla guidade visningar för att engagera besökare i konsten? Guiden kallades ofta för en cicerone. Denne ledde besökare genom konstsamlingarna och gav förklaringar om verken, deras konstnärliga värde och historiska sammanhang.

Under 1800-talet förändrades synen på konstutbildning. Med framväxten av offentliga museer växte ambitionen att göra konsten mer tillgänglig för allmänheten. I början av 1900-talet började museer anställa personal och ge dem utbildning i att förmedla konst till olika målgrupper. Begreppet konstförmedling etablerades för att beskriva aktiviteter som guidade visningar och andra publika evenemang som syftade till att skapa konstupplevelser. Konstpedagogik blev långsamt en mer självständig disciplin!

Från 1800-talets folkbildning till dagens medskapande workshops har pedagogiken förändrat vårt sätt att möta och förstå konst. I en värld där vi ständigt omges av bilder – genom sociala medier, reklam och populärkultur – är förmågan att tolka och förstå visuella uttryck viktigare än någonsin. Hur kan konstpedagogik hjälpa oss med detta?

  • Utvecklar kritiskt tänkande
    Konstpedagogik hjälper oss att ifrågasätta och analysera bilder snarare än att passivt konsumera dem.

  • Främjar kreativitet och självuttryck
    Genom att skapa och diskutera konst får vi nya sätt att uttrycka oss och lösa problem – viktiga färdigheter i alla sammanhang.

  • Lyfter fram bortglömda berättelser
    Genom konstpedagogik kan vi bredda perspektiven och synliggöra fler röster.

  • Gör konst tillgänglig för alla
    Konst kan kännas svårtillgängligt. Bra konstpedagogik skapar nyfikenhet och förståelse, oavsett förkunskaper.

  • Skapar kopplingar mellan dåtid och nutid
    Genom att förstå äldre konst kan vi se hur historiska idéer fortfarande påverkar dagens kultur och samhälle.

Historielabbets mål: inkluderande konsthistoria och kanonkritik

Historielabbet är en plattform som strävar efter att dekonstruera och bredda det konsthistoriska narrativet. Det gör vi genom inkluderande historieskrivning. Med det menar vi en mer demokratisk sådan, som rymmer en mångfald av röster och perspektiv. Men istället för att enbart komplettera kanon med så kallade ”glömda”, det vill säga mindre kända och marginaliserade konstnärer, försöker vi alltid problematisera de strukturer som format själva idén om konstnärligt värde, kanon och historieskrivning. Vi reflekterar över hur konstbegreppet, dess institutioner och förmedlingspraktiker har exkluderat vissa och gynnat andra. Genom att analysera hur konsthistorien har skrivits vill vi öppna upp för ett mer kritiskt förhållningssätt!
Läs mer vad vi gör här